menu horizontal

menu horizontal2

menu horizontal3

UNTUNG KE BUAT LOAN BANK BELI EMAS ?

Blog Title
BUAT LOAN BANK BELI EMAS, UNTUNG ATAU RUGI  ???

Soalan yang bermain di fikiran kita…buat loan beli emas..rugi ni ! rugi ! bodo! kena bayar interest!
Sebenarnya jawapan ikhlas dari ambo..BUAT LOAN BELI EMAS UNTUNG DAN MENGANDAKAN DUIT ANDA.
Ini fakta sebenar dari pengalaman ambo sendiri..buat loan beli emas dan buat projek tanam emas.
Saya dedahkan rahsianya kepada anda sebgai perbandingan berdasarkan 2 teknik pelaburan emas, iaitu teknik beli dan simpan dan teknik Projek Tanam Emas (PROTAS).
1. TEKNIK BELI & SIMPAN
TRA PIKIR !!! Adakah demo pernah menyesal dan memikirkan risiko kerugian yang dihadapi apabila anda berhutang utntuk membeli sesuatu yang susut nilai seperti kereta, TV, sofa, peti ais dll...? Mungkin anda tidak terlalu bimbang akan risiko kerugiannya kerana anda dapat memanfaatkan kemudahannya dalam kehidupan seharian.Tetapi mengapa anda terlalu bimbang untuk berhutang bagi tujuan pembelian sesuatu yang meningkat nilainya seperti emas? Bukankah pemahaman anda berkenaan pengurusan kewangan dan risiko sudah terbalik?
Contoh, anda berhutang RM 100,000 daripada bank dan kesemuanya anda gunakan untuk membeli emas bagi tujuan pelaburan.interest yang dikenakan bank sekitar 4.8% setahun untuk 15-20 tahun.
Ambil kira purata kenaikan emas tahunan sekitar 25%, hanya selama 4 tahun sahaja anda telah menggandakan wang RM 100k itu tadi. Nah, anda dah boleh jualkan sebahagiannya, dan bayar semula pinjaman RM 100k yang anda gunakan sebagai modal tadi.
Kini anda telah memiliki sejumlah emas bernilai RM 100k secara percuma!!!. Tolak interest bank 4.8% selama 4 tahun = RM19,200 anda dapat
RM80,800 secara PERCUMA DALAM MASA 4 TAHUN. Tak perlu bekerja ataupun kos-kos.

TRA PIKIR!!!
Rano kalu kenaikan emas 33%  setahun?
JAWAPANNYA :  DEMO BULEH RM85,600 PERCUMA DALAM MASA 3 TAHUN.

Rano caro nok untung lagi.?
JAWAPANNYA :
1. Jadi dealer Public Gold, iaitu jadi Peniaga emas. Mendapat komisen antara 1.0% hingga 2.0% setiap kali membeli emas dan mendapat komisen 0.5% setiap kali menjual emas.
2. Berniaga emas. Emas yang anda beli, anda jualkan, berniaga emas.
3. Menjadi Dealer Public Gold yang aktif. Iaitu mendapatkan atau merekrut ramai dealer. Komisen akan sentiasa masuk ke akaun bank anda setiap bulan.
4. Buat Projek Tanam Emas...TENGOK PROJEK TANAM EMAS (PROTAS) DI BAWAH….

Jika tempoh masa kenaikan harga emas agak perlahan sekalipun ataupun istilahnya 'Worst Case Scenario', mungkin purata kenaikannya hanya sekitar 15% setahun, anda hanya memerlukan tempoh masa selama 7 tahun untuk menggandakan nilainya!!
Jika anda membuat loan ASB sebanyak RM 100k selama 20 tahun, jumlah bayaran bulanannya adalah lebih kurang sama dengan jumlah bayaran untuk Personal Loan sebanyak RM 100k bagi tempoh 20 tahun.
Tetapi boleh kah pelaburan di ASB menggandakan modal asal anda dalam tempoh masa 4-7 tahun shj?
Jika anda menggunakan dividen tahunan untuk bayaran bulanan pada tahun2 berikutnya, bermakna anda hanya akan mendapat RM 100k selepas tempoh matang selama 20 tahun itu.
TRA PIKIR adakah anda mendapat keuntungan sewajarnya…JAWAPAN KAWE : DOK SEWAJARNYA MUGO DALAM TEMPOH 20 TAHUN TERSEBUT…SUSUT NILAI WANG KITA DENGAN KENAIKAN HARGA BARANG ADALAH TINGGI ????Nilai RM100k yang kita dapat selepas 20 tahun tu berapa nilainya???takut-takut buleh wat beli semen 100 beg gat..tak buat rumah kito !!!!
PIKIR MOLEK dan tukarkan konsep itu dengan membuat Personal Loan dan membeli emas, dalam jangkamasa 20 tahun agak2 berapa kilo emas yang dapat anda kumpulkan?Anda juga tiada masaalah jika kesempitan wang, hanya sms untuk lock harga jual emas dan keesokkanya anda dapat wang anda..Mengapa saya menasihatkan Personal Loan selama 15 hingga 20 tahun?
Walaupun interestnya agak tinggi, tetapi bayaran bulanannya adalah rendah, dan kita perlu mengambil kira sekiranya berlaku keadaan 'Worst Case Scenario', maka kita tidak akan terbeban untuk meneruskan bayaran bulanan untuk jangkamasa beberapa tahun lagi, itulah rasionalnya!!
Jangan dirisaukan tahun yang panjang kerana anda telah merancang untuk menyelesaikannya dalam jangkamasa yang lebih awal.
Jangan dibimbangi akan kadar interest yang tinggi, kerana kadar yang tinggi hanya akan dirasai dalam jangkamasa yang panjang dan ianya juga agak berbaloi untuk membayar interest yang agak tinggi sedikit bagi jangkamasa 20 tahun kerana kesannya anda dapat membuat backup plan untuk pelaburan anda sekiranya berlaku situasi2 diluar jangkaan

2. TEKNIK PROJEK TANAM EMAS ( PROTAS )
Katakan pula jika anda menggunakan teknik beli emas, gadai emas, beli emas (protas) mengikut perkiraan berikut :
1- Beli emas RM 100k
pajak dapat RM 70k
2- Beli lagi emas RM 70k
pajak dapat RM 49k
3- Ulang lagi..jika perlu..

Cukup sampai setakat itu sahaja, baki di tangan RM 49k standby untuk bayaran upah simpan selama 4 tahun (Jika kadar upah 0.6%).
Jadi sekarang nilai emas anda adalah sebanyak RM 170k dan anggarkan dalam "Worst Case Scenario", iaitu kenaikan tahunan hanya 15% sahaja.
Tahun 1 - RM 170,000 x 15% = RM 25,500 (Nilai emas anda telah menjadi RM 195,500)
Tahun 2 - RM 195,500 x 15% = RM 29,325 (Nilai emas anda telah menjadi RM 224,825)
Tahun 3 - RM 224,825 x 15% = RM 33,723 (Nilai emas anda telah menjadi RM 258,548)
Tahun 4 - RM 258,548 x 15% = RM 38,782 (Nilai emas anda telah menjadi RM 297,330)

Cari pembeli dan jualkan emas anda sekadar untuk menebus semua emas dengan membayar semula pinjaman sebanyak RM 119,000 dari Ar-Rahnu (RM 70,000 + RM 49,000).

Setelah anda membayar semula RM 119,000 kepada Ar-Rahnu, kini nilai bersih emas di tangan anda ialah sebanyak RM 178,330.00!!!! PERCUMA
Untuk langkah seterusnya anda boleh pilih samaada :
a) Pajakkan semula dan gunakan tunai hasil pajakan itu untuk menjelaskan pinjaman modal RM 100k kepada bank.
Kelebihannya - anda masih mempunyai emas bernilai RM 178,330.00
Kekurangannya - anda perlu merancang semula bagaimana mahu membayar upah simpan
b) Jualkan emas yang bernilai RM 100k dan jelaskan kesemua hutang modal anda kepada bank.
Kelebihannya - anda mempunyai aset emas bersih bernilai RM 78,330.00 secara percuma.
Kekurangannya - anda kehilangan peluang menggandakan nilai pelaburan anda kepada jumlah yang    lebih besar.

Jika dikira secara logik, 15% x 4 tahun = 60%, jadi sepatutnya pada tahun ke-4 nilai emas anda hanyalah RM 160,000.00 sahaja.
Tapi jika anda mengurusnya secara bijak menggunakan teknik tanam emas, % pulangan yang anda perolehi pada tahun ke-4 mencecah 197.33%, sekaligus menjadikan nilai pelaburan anda pada ketika itu menjadi RM 297,330.00!!!
Ini hanya dalam tempoh 4 tahun dan pengiraannya adalah berdasarkan keadaan "Worst Case Scenario", bagaimana jika dalam keadaan "Good Market Scenario" seperti keadaan sekarang ini?

TRA PIKIR!!!
Rano kalu kenaikan emas dalam keadaan “Good market Scenario” iaitu 30%  setahun?
JAWAPANNYA :  DEMO BULEH DUA KALI GANDA..RM78,330 X 2 = RM156,660 PERCUMA DALAM MASA 4 TAHUN.

Rano caro nok untung lagi.?
JAWAPANNYA :
1. Jadi dealer Public Gold, iaitu jadi Peniaga emas. Mendapat komisen antara 1.0% hingga 2.0% setiap kali membeli emas dan mendapat komisen 0.5% setiap kali menjual emas.
2. Berniaga emas. Emas yang anda beli, anda jualkan, berniaga emas.
3. Menjadi Dealer Public Gold yang aktif. Iaitu mendapatkan atau merekrut ramai dealer. Komisen akan sentiasa masuk ke akaun bank anda setiap bulan.

Untuk mendapat formula dan teknik Projek Tanam Emas secara terperinci, sila download free di ruangan DOWNLOAD FREE di atas.

Saya fikir anda sendiri boleh mempertimbangkan sama ada berbaloi atau tidak jika membuat pinjaman untuk pelaburan emas fizikal!!

Maklumat lanjut mengenai Pelaburan Emas dan teknik /  beli jongkong emas / syiling dinar / jewellery / Menjadi DEALER / hubungi / SMS :
019-9185593 / 012-9861593
( Master Dealer mohd Zaidi  PG001425 bachok, Kelantan )
UNTUK MENJADI NEW DEALER PUBLIC GOLD
BELI EMAS RM20,000 KEATAS, BOLEH JADI DEALER
( Hubungi  Zaidi untuk  tolong  beli  ‘Lock Harga” pada harga murah dan borang new dealer ).
New Dealer dapat komisyen 1.0% dari belian emas, 0.5% dari jualan emas dan kelebihan lain (berniaga emas).
Pada borang new dealer tulis ; Nama Introducer MOHD ZAIDI BIN JUNUS , No Pendaftaran Introducer PG 001425.
Hadiah saguhati akan diberi…
SILA DOWNLOAD FREE FORMULA PELABURAN EMAS PROJEK PROTAS UNTUK MENDAPAT TEKNIK PELABURAN DI RUANGAN DOWNLOAD FREE DI ATAS

Keuntungan Menjadi Dealer Pelaburan Emas Public Gold :
Untung Berniaga Emas, Untung Komisen Emas, Untung Kenaikan Emas, Untung Kecemasan, Untung Usia Emas...
“ Duit semakin rendah nilainya, mungkin menjadi tidak bernilai langsung seperti duit pisang Jepun atau duit Iraq, TETAPI EMAS semakin tinggi nilainya ” Jadi mahu simpan wang atau emas..?????


iKHLAS


hostgator coupon code